Kuchnia

Smorrebrod

Smorrebrod - Narodowa Duńska potrawa w postaci kanapki z razowego chleba i dodatkami oblanymi sosami majonezowym i tatarskim. Obecnie sposób przyrządzania znacznie różni się od klasycznej receptury. Wymogi stawiane zdrowej żywności czy dostosowywanie się do panującej mody wymusiły na kanapce pewnego rodzaju modyfikacje w stylu grubszego chleba czy zmniejszenie ilości masła i sosów aby nie "zagłuszały" one smaku innych składników.
Jedną z najstarszych kompozycji kanapki składającą się z pasztetu, galaretki, słonego mięsa oraz cebulowych krążków jest "Dyrlegens Natmad" której korzenie sięgają lat osiemdziesiątych XIX w.

Śledź

Śledź - Ten rybny przysmak jest integralną częścią prawdziwego duńskiego obiadu. Zasiadając do stołu, zwykle zaczyna się od śledzia w jakiejkolwiek postaci. W przeszłości potrawę tą podawano z roztartymi ziarnami pszenicy bądź jęczmienia. W restauracjach takich jak "De 5 Stauerne" możemy skosztować śledzia z koperkiem czy też w sałatce warzywnej lub podawanego razem z markują, w sosie pomidorowym lub curry czy też zasmażanego śledzia wędzonego. "Sortebro Kro" specjalizuje się w podawaniu tej ryby w szafranie z dodatkiem włoskiego kopru. Z najlepszych potraw ze śledzia (śledzie Pani Ruth) słynie wyspa Christiansø położona niedaleko Bornholmu. Przepisy na peklowanie tych ryb są owiane tajemnicą, która była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Będąc tam warto odwiedzić jedną z wytwórni gdzie będziemy mogli dokonać zakupu.

Wędzony ser

Wędzony ser - Niezwykle popularnym serem, obok zagranicznych, jest typowy duński ser wędzony, którego odmiana pochodząca z Fionii cieszy się największym uznaniem. Wytwarza się go w wędzarniach na słomie z owsa, którą tnie się w określony sposób niwelując tym samym ryzyko jej pękania co wpływa negatywnie na cały proces wędzenia. Ser zostawia się tam na tylko 30 sekund aby nadać mu specyficzny posmak a następnie wyjmuje.

Piwo

Piwo - Liczne browary w Danii, obok wytwarzanych klasycznych trunków, eksperymentują z produkcją tego złocistego napoju uzyskując niejednokrotnie ciekawe wyniki, z którymi można zapoznać się w restauracjach bądź w samych browarach. Porse Guld z Thisted Bryghus produkuje piwo według starożytnej receptury w oparciu o bagienny mirt rosnący na jutlandzkich wrzosowiskach. Znany Carlsberg do swojej oferty włączył piwo Abbey o smaku czekolady w połączeniu z pomarańczą, morelą i anyżem. Warto zwiedzić browar w Aalborgaarden, który wybudowano w 1570 roku. Można poczuć się jak Wikingowie kosztując tamtejszego piwa jęczmiennego, które ważone jest w klasycznych drewnianych kadziach. Będąc w Kopenhadze warto zwiedzić browar Carlsberg, w którym po zapoznaniu się z historią browaru na odwiedzających czeka degustacja bursztynowego trunku.
Piwo jest także nieodłącznym elementem potraw ze śledzia, dlatego zasiadając do prawdziwej duńskiej uczty natrafimy zarówno na śledzia jak i piwo.